Ventilatie

Energie en gezondheid

Op zoek naar een ventilatiesysteem voor uw woning? Jhon Bruurs is de specialist voor plaatsing en onderhoud van ventilatie. Zuinig energieverbruik en de juiste ventilatie zorgen voor een ideaal en aangenaam leefklimaat in huis.

Vierentwintig uur per dag ventileren zorgt ervoor dat er een continue afvoer van vuile lucht en aanvoer van verse buitenlucht. De woning “ademt” dan als het ware, wat erg voordelig is voor onze gezondheid. Een goed ventilatie is ook een sterk wapen tegen vochtproblemen in huis.

Natuurlijke of mechanische ventilatie

Er bestaat zowel natuurlijke als mechanische ventilatie. U kan kiezen voor een van de twee soorten of voor een combinatie van de twee.

 • Natuurlijke ventilatie houdt in dat de lucht ververst wordt door natuurlijke “trek”. De ventilatie gebeurt via ventilatieroosters of via ramen met een ingebouwde ventilatiestand.
 • Een mechanische ventilatie voert de vervuilde lucht af via een ventilator die continue werkt.


Er bestaan vier systemen voor ventilatie:


 • SYSTEEM A  Natuurlijke toevoer van verse lucht in droge ruimtes zoals woonkamer, slaapkamer, ... door middel van toevoerroosters in vensters of muren.
  De luchtdoorstroming gebeurt via kieren onder binnendeuren. De vervuilde lucht wordt langs verticale afvoerkanalen met regelbare roosters, afgevoerd via de vochtige ruimtes zoals de badkamer of het toilet.
  Ventilatiesysteem A is een goedkope oplossing maar de roosters in de muren moeten redelijk groot zijn om de werking van het systeem niet te verstoren.

 • SYSTEEM B  De toevoer van verse lucht in de droge ruimtes gebeurt via elektrische ventilatoren. De doorstroming gebeurt net als bij systeem A. Vervuilde lucht wordt afgevoerd langs verticale afvoerkanalen die zo dicht mogelijk bij de nok van het dak uitmonden. Het huis wordt in overdruk geplaatst.

  Systeem B is mogelijk maar wordt in theorie maar zelden toegepast.

 • SYSTEEM C  Systeem C combineert een natuurlijke toevoer van verse lucht in de droge ruimtes via roosters in vensters en muren. De luchtdoorstroming gebeurt zoals bij systeem A. De vervuilde lucht wordt mechanisch afgevoerd. De afvoer vindt plaats in de vochtige ruimtes door middel van elektrische ventilatoren.
  Momenteel is dit het meest toegepaste ventilatiesysteem. Een aantal ventilatoren werden speciaal voorzien van allerlei regelingen. Loodgieter Jhon Bruurs geeft u met plezier meer uitleg over de bestaande mogelijkheden.

 • SYSTEEM D  De luchttoevoer in de droge ruimtes en de afvoer van vervuilde lucht in vochtige ruimtes gebeurt hier mechanisch via elektrische ventilatoren.
  Dit systeem recupereert 93% van de warmte uit de afgevoerde vervuilde lucht. Het is een eerder duur systeem maar het betaalt zichzelf terug door een sterk verminderd energieverlies. Neem vrijblijvend contact op om meer informatie te verkrijgen dit systeem.

Ventilatie